Какво е свински грип?

Какво е свински грип?

Свинският грип е силно заразно остро респираторно заболяване при свинете, причинен от един от няколкото типа инфлуенца вируси. Морбидност при свинете е ниска (1-4%) с тенденция към висока смъртност.Вирусът се разпространява сред прасета от аерозоли,при директен и индиректен контакт и от асимптоматично боледуващи свине. Огнища по свинете се появят целогодишно, с повишена честота през есента и зимата в умерените зони. Много страни рутинно ваксинират свинете срещу това заболяване.
 

Тип на грипния вирус.

Вирусите на грипа при свинете са най-често от подтип H1N1, но други подтипове също циркулират в свинете (например, H1N2, H3N1, H3N2). Свинете могат да бъдат заразени с вируса на птичи грип и човешки сезонни грипни вируси, както и със свински грипни вируси. Свинския вирус H3N2 е бил първоначално пренесен на свинете от хората.

Смесване на грипни вируси.

Понякога свинете могат да бъдат заразени с повече от един вирусен тип в даден момент, което позволява на гени от тези вируси да се смесват. Това може да доведе до създаване на грипен вирус, съдържащ гени от няколко източника, наречен „reassortant“ вирус.

Грипни епидемии и пандемии.

Грипните епидемии имат тенденцията да следват определени модели. Всяка година броя на грипните случаи се увеличава през зимните месеци - това е сезонен грип. Ако много хора бъдат заразени едновременно, моделът може да бъде определен като епидемия, при която има вероятност 1% от заболяванията да бъдат с летален характер, обикновенно поради усложнения като вторична бактериална инфекция на белите дробове и др.

Но, голяма генетична промяна във вируса, която се разпространява бързо в световен мащаб и причинява висок брой смъртни случай, се нарича - пандемия. Един от факторите, които учените изследват е когато нов щам на вирус, се разпространява между хора и животни, развивайки способността да се предава и от хора на хора, без контакт със заразени животни.

Клинични проявления.

По своите клинични проявления свинския грип по нищо не се различава от сезонния.
Инкубационният период обикбовено трае около няколко часа. Ако в течение на едни денонощие след контакт с болния вие не сте се разболели, означава, че няма да се се разболеете.

Характерно е остро начало на заболяването с висока температура до 38-39 градуса, треска, която може да бъде на вълни. Високата температура се поддържа около 3-5 дни.
Заболяването започва с общо неразположение, болки в мусклите, ставите, костите. Характерна е чуствителност към светлината, сълзене на очите, болки в очните ябълки.

Налице е болка зад гръдната кост, по протежение на трахеята, дрезгав глас, суха кашлица.Носът може да е запушен, но хремата не е характерен симптом.
По тази описана картина симптомите на свинския грип по нищо не се различават от симптомите на сезонния грип.

Единствената разлика на свинския грип А/H1N1 е тази, че пикът на заоболелите е на възраст 10-50 години, като най-висока смъртност има във възростовата група 30-50 години. Докато сезонният грип е най-опасен за малките деца до 5 години и за възрастните над 60 години. Но това са цифрите на статистиката, трагедия е когато в новините се говори за бременни жени, които са болни от свински грип.

История на грипния вирус

Приема се, че някога грипът е бил заболяване основно по птиците. При тях са наблюдавани около 16 подтипа хемаглутинин и 9 – невраминидаза. С течение на времето грипът търпи своята еволюция и започва да поразява и бозайници, в това число свине и хора. По правило човек се разболява само от “човешки грип”, който за нас е станал обичайна причина за нетрудособност и боледуване в есеннозимния сезон и представлява повече от половината инфекциозни заболявания.

Сред дадена общност от хора циркулират грипни вируси с ограничен набот от повърхностни белтъци хемаглутинин и невраминидаза от 1 до 3 тип. Периодично в човешката история избухват грипни пандемии, като сезонната пандемия достига огромни мащаби и може да обхване територията на цели страни.

Най-тежката грипна епидемия е испанската 1918-1919. За тези две години на грипна пандемия жертвите са около 20 милиона човешки живота. Това е повече отколкото са загиналите по фронтовете на Първата Световна война. Виновникът за тази трагедия е грипен вирус А/H1N1.

Смъртността в различните страни и различните социлани групи е била различна – в отделни райони е достигала до 80%, като средно е била 3%. Днес света е обхванат в тревога от нова пандемия от свински грип. Независимо, че има структура на външните белтъци като “испанския” или “руския” вирус, генетичната структура на вируса е различна. Приема се, че с такъв щам човечеството се среща за първи път.

Какъв е произхода на свинския грип? 

Много източници предполагат, че това е смес от гените на “птичия”, “свинския” и “човешкия” грип. Но потвърждение на това твърдение все още не е публикувано. Има изследване на американски микробиолози от 17.04.2009, според публикацията на официалния сайт на Центъра по контрол и профилактика на инфекциозните заболявания в САЩ, вирусът на свинския грип практически изцяло се сътои от гени на вируса, разпространен сред свинете в САЩ през 1999 г.

Вирусът има само два нови гена, характерен за свинете в Евразия. За птичи гени в състава на “свинския” в публикацията не се споменава. Следователно за свинския грип може да се приеме, че е комбинация от вируса, който се наблюдава при американските и азиатските свине.

Има интересни факти свързани за животните: 

В американския щат Айова беше регистриран първият случай на котка, болна от свински грип, съобщи Ройтерс, като се позова на ветеринарномедицинските власти на САЩ. 13-годишната котка явно се е заразила с вируса A (H1N1) от някой от хората в семейството, където живее, тъй като двама от тях са страдали от заболяване, подобно на грип. Тя се е възстановила и няма данни да е заразила друго животно или човек.

Според властите това не е необичайно, защото и преди е имало случаи на котки заболели от грип. Грипните вируси могат да засегнат също кучетата и конете, но досега няма случаи на заразени с А (H1N1) от тези животни. Специалисти предупредиха, че има риск за здравето на домашните любимци, които са били в контакт с болни хора, и посъветваха състоянието им да се следи за евентуална поява на болестни симптоми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар